Bewerkt vlees: kankerverwekkend?
Wat een schok ging er door de wereld toen de nieuwste onderzoeksresultaten wereldkundig werden gemaakt door de WHO (World Health Organisation). Maar liefst 22 onderzoekers, uit 10 landen, bekeken de resultaten van 800 epidemiologische studies. De conclusie: bewerkt vlees kan worden toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen. Dit “nieuws” is eigenlijk niet nieuw, maar de wereldwijde waarschuwing wel: dag bacon, (rook)worst, ham, salami en gebraden gehakt. Ook hamburgers en gehakt vallen trouwens onder die categorie als ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven. Vaarwel ook voor de knakworstjes!
Onze minister Schippers (volksgezondheid) gaat de uitkomsten van het onderzoek van de WHO zelfs op korte termijn implementeren in de bekende voedingsschijf. Die voedingsschijf kan in mijn opinie op meerdere vlakken aangepast worden, maar dit is zeker goed nieuws.
De WHO stelt dat, naar schatting, elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze bewerkt vlees eten. Rood vlees is mogelijk verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.
Er is de laatste jaren zoveel tegenstrijdige berichtgeving over voeding, ik kan goed begrijpen dat bepaalde mensen de weg kwijtraken en de schouders ophalen. Een cliënt zei vandaag: “Ik geloof al die onderzoeken niet meer, dan is melk gezond en dan weer niet. Snappen ze het zelf nog wel?”
Welke voeding gezond is kan heel ingewikkeld lijken maar in feite is het simpel: komt het direct uit de natuur (plant, boom, struik, aarde etc.) dan is het (over het algemeen) gezond. Zit het in een plastic verpakking met een enorme lijst van moeilijk uit te spreken toevoegingen, dan is het niet gezond. Dan zijn er nog een heleboel producten die hiertussen vallen zoals brood, melk, kaas, vlees, gevogelte en eieren etc. Over deze laatste groep zijn er zoveel verschillende berichten, wellicht dat een ieder dat voor zichzelf moet bepalen. Het belangrijkste is om een gezond, gevarieerd voedingspatroon te hebben dat grotendeels bestaat uit plantaardige voeding.
Waak er echter voor dat al die tegenstrijdige berichten over voeding een muur vormen waar geen nieuwe informatie meer doorheen kan. De WHO benadrukt zelfs dat het bewijs voor het verband met kanker even groot is als bij asbest. Bewerkt vlees staat nu in hetzelfde lijstje als bijvoorbeeld alcohol en sigaretten. Bij een inname van 50 gram bewerkt vlees per dag, minder dan twee plakjes bacon, wordt de kans op het ontwikkelen van darmkanker al met 18 procent vergroot. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker.
Het is goed dat onze dagelijkse voeding onder de loep wordt gelegd. Ik ben erg benieuwd wat deze berichtgeving van de WHO verder teweeg gaat brengen.
Warme groet,
Manon Plokker, huidtherapeut