LED: Nieuwe Botox?
Er is weer een (nieuwe) trend gaande in het land van de huidverbetering, en heel pijnlijk of ingewikkeld is het niet. Er wordt gezegd dat deze methode en gunstig effect heeft op acne, huidveroudering en pigmentvlekken: LED licht.
Niet gelijk met je gezicht in de lampenkap gaan hangen nu, want het is wel belangrijk hoe en vooral in welke sterkte het licht op de huid schijnt. Een LED apparaat zendt lichtgolven uit welke diep en/of oppervlakkig de huid doordringen. Het werkt anders dan bijvoorbeeld een IPL of LASER welke warmte genereren om bijvoorbeeld haarwortels te vernietigen of vaatjes te verwijderen.
De kleur van het LED licht bepaald de dieptewerking. De kleur rood dringt bijvoorbeeld dieper in de huid dan de kleur blauw. Blauw licht (415nm) blijkt zeer gunstig bij de behandeling van acne, omdat het de bacteriegroei remt. Rood licht (630nm) gaat dieper de huid in en stimuleert de aanmaak van collageen en verbeterd de doorbloeding. Het gebruik van LED licht bij aandoeningen als rosacea schijnt ook een positieve werking te hebben. In bepaalde klinieken wordt de heilzame werking van LED licht gebruikt voorafgaande aan een operatie, om zo de wondgenezing te bevorderen. LED licht wordt nu ook in Engeland en Nederland gebruikt bij de behandeling van huidkanker (Ambulight). In combinatie met een zalf wordt een LED-pleister (pleister met ingebouwd LED licht) op de huid aangebracht. De zalf maakt de kankercellen gevoelig voor het LED licht waardoor deze vernietigd worden. Klik hier voor meer informatie.
De kracht van de werking zit ook de frequentie van de behandeling. Het is belangrijk dit regelmatig uit te voeren. Ik kan weinig informatie vinden over een optimale frequentie, maar ik denk dat dit per apparaat en aandoening verschillend zal zijn. Het is wel belangrijk de behandeling bij een specialist uit te laten voeren, aangezien LED licht niet gunstig is voor elke huid. Bepaalde medicatie of aandoeningen kunnen bijvoorbeeld de lichtgevoeligheid van de huid beïnvloeden. Het is dus belangrijk voorafgaande aan de behandeling een consult te hebben.
Er zijn inmiddels een aantal fabrikanten die deze trend spotten en met een apparaat op de markt komen, maar over de werking van de apparaten is nog weinig data vindbaar. De intensiteit, kleur en kwaliteit van de LED lamp bepaalt het uiteindelijke resultaat. Ik kan weinig onderzoeken vinden over de effectiviteit van een LED behandeling op huidveroudering, ben toch wel erg benieuwd naar resultaten. Er zijn wel wetenschappelijke onderzoeken gedaan welke de positieve werking op de wondgenezing en doorbloeding bevestigen. Dit is een hele interessante ontwikkeling om in de gaten te houden!
Warme groet,
Manon Plokker, huidtherapeut