Bezig met laden...


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/huidklinie/domains/huidkliniekhilversum.nl/public_html/wp-content/themes/medicare/single.php on line 121

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/huidklinie/domains/huidkliniekhilversum.nl/public_html/wp-content/themes/medicare/single.php on line 134

Voeding beïnvloedt DNA!

Dat voeding invloed heeft op onze gezondheid is uiteraard niets nieuws.            “Je bent wat je eet” is een bekende uitspraak,  waar steeds meer mensen ook naar gaan leven. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek toont nu (wederom) een relatie tussen voeding en DNA.

Onderzoekers van het German Cancer Research Centre zeggen dat voeding invloed kan hebben op het in- en uitschakelen van genen. De modificatie van een specifiek gen zou de oorzaak kunnen zijn van symptomen en ziekten. Andersom betekent dit ook dat gezonde voeding je DNA gunstig kan beïnvloeden. Het vakgebied dat dit onderzoekt heet epigenetica en de mogelijkheden zijn zeer interessant. Volgens onderzoekers kunnen wijzigingen in het DNA ook teruggedraaid worden of gunstig beïnvloedt. Hiermee zouden dus bepaalde aandoeningen/ziekte voor toekomstige generaties voorkomen kunnen worden.

Even een stukje over epigenetica van deze site:

Epigenetica bestudeert de omkeerbare erfelijke veranderingen in de gen-functie, die optreden zonder wijzigingen van het DNA. Ook overdraagbaarheid hiervan op volgende generaties en de processen die een invloed hebben op de genetische expressie worden binnen de epigenetica onderzocht.  Deze interessante discipline staat in de spotlights van het geneeskundig onderzoek omdat gewone voedingstoffen, maar ook toxines en stress, de expressie van genen kunnen wijzigen en ons gezond of ziek kunnen maken. Inmiddels weten we dat meer dan 95% van onze ziekten wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Zo is de invloed van “voeding” en alles wat daarmee samenhangt bij uitstek van belang voor ons lichamelijk ‘ecosysteem’, onze biochemie en onze genetische expressie.

Uit toonaangevend wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker, dat specifieke samenstellingen van voedingsstoffen of nutritionele plantenstoffen bijzonder interessant kunnen zijn voor zowel de preventieve als curatieve geneeskunde.

Het is zo mooi dat dit soort onderzoeken worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat we steeds meer bewust worden van het effect van voeding op ons lichaam. Wederom een bevestiging en extra motivatie om gezond te leven!

Warme groet,

Manon Plokker, huidtherapeut

hkhFooterLogo

maandag: gesloten
dinsdag : 11:00 – 21:30
woensdag: 09:30 – 17:00
donderdag: 11:00 – 21:30
vrijdag: 09:30 – 17:00
zaterdag: 09:30 – 17:00
zondag: Alleen op afspraak geopend